چوب افرا: چوب خوب با قابلیت نجاری شدن یک ایدهآل در صنعت کار با چوب است. از ساخت انواع مصنوعات چوبی تا طراحی دکوراسیون خانگی و یا ساخت کابینت و مبلمان و هر وسیله دیگر نیاز به چوب با قابلیت فیزیکی خوب در کنار ظاهری زیبا داریم. چوب افرا (Maple wood) یکی از همین چوبهای خوش برش با قابلیت مناسب نجاری شدن است. کاربرد چوب افرا در گستره بزرگی از فعالیتهای چوبی حضور دارد. این چوب از معروفترینها در دنیای زیبای نجاران است.
در مقاله کاربرد انواع چوب ما بصورت مختصر درباره انواع چوب ها صحبت کردیم امروز در سهند چوب قصد داریم بصورت جامع درباره ، خاصیت چوب افرا و انواع چوب افرا بصورت مفصل صحبت کنیم پس با ما همراه باشید.
درخت افرا در یک نگاه ساده
درخت افرا از جمله درختهای راست قامت اما کوچک جثه است و این قامت رعنای درخت افرا از ایدهآلهای صنعت چوببری است. البته افرا یک درخت پهن برگ است که کاملاً فصل برگ ریزان را تجربه میکند. در نتیجه از جمله سخت چوبها میباشد. درخت افرا بومی سرزمینهای شرقی خصوصاً در آب و هوای آسیایی است. از گونههای متنوع درخت افرا به وفور در کشور ژاپن دیده میشود. البته این درخت از بومیهای فلات مرکزی ایران نیز میباشد. در جنگلهای منطقه زاگرس تا دامنههای البرز میتوانید انواع افرا را پیدا کنید. خصوصا که از این درخت زیبا برای کاشته شدن در پارکها و حاشیه خیابانها استفاده شده است.
درخت افرا (Maple wood)یک گونهی نه چندان راست قامت و یا بلند مرتبه است. برخی گونههای افرا در حد یک درختچهی یک متری رشد میکنند. بزرگترین گونه افرا نیز قامتی فراتر از 7 الی 10 متر ندارد. این درختان دارای برگهای پهن به رنگ سبز با ته مایههایی از رنگ قرمز هستند. تا کنون چیزی بالغ بر 300 گونه از انواع درخت افرا معرفی شده است. تقریباً همه اینگونه ها از لحاظ ظاهری و خصوصیات کلی یک درخت شبیه به هم هستند. اما در جزئیاتی هر چند کوچک اندک تفاوتهایی دارند. انواع افرا کوهستانی، افرا صحرایی و یا افرا چشم پرنده از گونههای متداول و کاملاً شناخته شده میباشند.
خصوصیات ظاهری چوب افرا
افرا از جمله چوبهای متراکم، بادوام، تقریباً سنگین و کاملاً تخت پذیر است. یک چوب خاص که زمینههای کاربردی گسترده پیدا کرده است. چوب افرا در اصل به رنگ سفید کرم شده است. اما در گونههای متفاوت از درخت افرا چوب با رنگهایی اندک متفاوت داریم. مثلاً چوب درخت افرا صحرایی سفید مایل به زرد است که گاهاً از رگه حاشیهای قرمز شده دارد. در مقابل چوب افرای کوهستانی به رنگ سفید شکری شده است. برای افرای چشم پرنده نیز چوبی به رنگ سفید مایل به قرمز وجود دارد. البته چوب افرای چشم پرنده در سطح خود گرههایی کوچک شبیه به چشم پرنده دارد که زیبایی آن را دو چندان کرده است.
خلاصه اگرچه افرا گونههای بسیار زیادی دارد، اما افرا در کل یک تناژ رنگی سفید کرم شده را تداعی میکند. البته نباید از نمای ظاهر رگه دار این چوب زیبا غافل باشیم. سطح ظاهری همه چوبها از رگههای طبیعی دارند. این رگهها همان نقشهایی از دوایر سالیانه هستند. اما در سطح چوب افرا این دوایر حسابی برجسته و زیبا میشوند. در پرداخت نهایی این چوب برای این رگههای زیبا ارزش زیادی قائل هستند. به نوعی نجاران حضور این دوایر برجسته با ظاهر چشمگیر چوب افرا را میخواهند. چه از برش عرض و یا طول و حتی برشهای مایل این دوایر نقش برجسته در سطح چوب افرا کاملاً زیبا و چشمنواز میشوند.
خصوصیات فیزیکی و کاربرد چوب افرا
افرا یک گونه کلیدی و کاملاً برجسته در صنایع کار با چوب است. قطعا همه نجارهای کاربلد نسبت به اهمیت تا جایگاه ویژه چوب افرا اطلاع دارند. این چوب در نهایت زیبایی یکی از ایدهآلهای دنیای نجاران میباشد. افرا سختی قابل توجهی دارد. اگرچه از سختترین چوپها نیست، اما میتواند در لیست سخت چوبها جایگاه برجستهای داشته باشد.
افرا کاملاً بافتی متراکم و سطحی سفت دارد. در صنعت نجاری و کار با چوب سختی چیزی متفاوت از سفتی است. سختی معیار مقاومت و تحمل وزن چوب است. اما سفتی معیار چکشخوار شدن و درکل میخ پذیری چوب میباشد. افرا در کنار سختی، سفتی خوبی هم دارد. از این رو بخشهای اتصالی مانند میخ و پیچ در عمق چوب افرا جا باز نمیکنند. به این ترتیب مصنوعات چوبی تهیه شده از افرا عموماً طول عمر زیادی دارند.
سبک بودن از دیگر خاصیت چوب افرا است. البته این چوب از سبکترینها نیست. اما در کل به نسبت سختی و سفتی ای که دارد یک چوب سبک وزن محسوب میشود. این مختصر سبکی جایگاه کاربرد چوب افرا را دو چندان کرده است. اما در بررسی خاصیت چوب افرا باید به مهمترین ویژگی آن یعنی قابلیت الاستیکی اشاره کنیم. این چوب انعطاف مناسبی دارد و با قابلیت الاستیکی بالا مناسب انواع فعالیتهای کار با چوب میباشد.
خصوصیات چوب افرا در کار نجاران
دورهی فرآوری چوب افرا کوتاه است. این چوب پس از تخته شدن در مدت زمانی کوتاه خشک میشود. البته نباید از قابلیت تخته شدن مناسب چوب افرا غافل بشویم. به هرحال تا اینجای ماجرا در حوزه کاری چوب برها هستیم. اما در ادامه پس از سخت شدن و فرآوری نهایی باید کاربرد افرا در نزد استادکاران نجاری را بررسی کنیم.
انواع چوب افرا قابلیت کافی برای ماندن در نزد نجاران را دارند. چوب افرا ابزارخور است و به سادگی مناسب کار در طراحی انواع مصنوعات چوبی میباشد. پرداخت سطح چوب ساده است. در عین حال پس از پرداخت شدن ظاهری بینهایت زیبا و کاملاً لاکچری پیدا میکند.
انواع چوب افرا قابلیت رنگپذیری خوبی هم دارند. انواع آستر به خوبی و با کمترین چالش بر روی افرا کار میشوند. انواع رنگ نیز بر سطح این چوب نقش مناسب و زیبایی دارند. در کل باید چوب افرا را یک گونه دست و دلباز برای نجاران معرفی کنیم. چوبی سخت جان که به سادگی انبوه فعالیتهای کار با چوب را میپذیرد و در کل مناسب طراحی و ساخت انواع مصنوعات چوبی میباشد.
کاربرد چوب افرا
چوب افرا قابلیت کاربردی گسترده دارد. از این چوب خوش برش با قابلیت مناسب ابزارپذیری در انبوه فعالیتهای کار با چوب استفاده میشود. چوب افرا از جمله چوبهای معروف و محبوب است. این چوب برای استفاده در صنایع تولید کفپوش، روکش سازی، تخته چندلایی، طراحی و ساخت لوازم مهندسی و دیگر ملزومات چوبی مناسب است.
بافت متراکم از برجستهترین خاصیت چوب افرا است. این قابلیت ذاتی باعث شده تا این چوب برای کندهکاری نیز مناسب باشد. از چوب افرا در کارهای ظریف برای طراحی مصنوعات خاص و زیبا و کار شده مانند مجسمه سازی، منبتکاری، کندهکاری و… استفاده میشود. این ویژگی کندهکاری مقدمات ورود چوب افرا در دیگر فضاهای کار با چوب میباشد. فضاهایی مانند مبلمان سازی و یا تهیه لوازم خانگی مانند ساخت پایه آباژور، پایه شمعدانی، لوازم آشپزخانه و یا ظرفهای تزیینی از افرا استفاده میکنند.
سخن آخر درباره چوب افرا:
به هر صورت افرا یک چوب با بافت متراکم است که درجه سختی قابل قبولی دارد. کاربرد چوب افرا در صنعت خراطی و منبتکاری و همچنین نازک کاری طرحهای چوبی متداول است. انواع چوب افرا در ظاهری زیبا و باطنی سخت و ماندگار شهره هستند. چوبی که با ابزار نجارها و هنر هنرمندان هماهنگ است و کاملاً در فضایی برجسته مورد استفاده صنایع مختلف کار با چوب قرار میگیرد.